* خدمات و مراقبتهای پرستاری
- کشیدن بخیه: اگر زخم با نخ غیر قابل جذب بخیه شود در زمان مناسب باید بخیه ها کشیده شود. کشیدن بخیه ها زودتر از موعد سبب باز شدن زخم و دیرتر از موعد سبب بروز اسکار ( بافت اضافه ) و بجا ماندن آثار بخیه خواهد شد. در حالت عادی زمان مناسب کشیدن بخیه در نقاط مختلف بدن متفاوت است.
بخیه ناحیه پلک و جلوی گردن را 2 تا 3 روز بعد از عمل می توان کشید.
بخیه ناحیه صورت و پشت گردن را 3 تا 5 روز بعد از عمل می توان کشید.
بخیه ناحیه شکم و پوست سر را 7 تا 10 روز بعد از عمل می توان کشید.
بخیه ناحیه اندامها و قفسه سینه را 10 تا 14 روز بعد از عمل می توان کشید.
بخیه ناحیه کف پا را 21 روز بعد از عمل می توان کشید.
بخیه های غیر قابل جذب به صورت تک تک، پیوسته و یا زیر جلدی زده می شود. بخیه های تک تک و پیوسته کاملا دیده شده و به راحتی باز می گردد. بخیه زیر جلدی فقط در دوسر برش مشاهده میگردد و باید یک سر آن را قطع کرد و با کشیدن سر دیگر نخ تمام نخ بخیه خارج میگردد. به رغم همه این توضیحات زمان کشیدن بخیه طبق نظر پزشک معالج و توصیه های وی تعیین می گردد.
- ·کشیدن بخیه تا 10 گره
- ·کشیدن بخیه بیش از 10 گره
- حمام بیمار در منزل: منظور شستشوی کامل بیمارانی که توانایی و بنیه حرکتی لازم را ندارند.
- تجهیزات مراقبتی پرستاری
- ·فتوتراپی: نور درمانی (Light therapy) یا فتوتراپی، شامل قرار گرفتن در معرض نور روز یا طول موج خاصی از نور با استفاده از لیزر، دیودهای ساطعکننده نور، لامپهای فلورسنت، لامپهای دیکرونیک یا لامپهای بسیار روشن و نور تمام-طیف می باشد که معمولاً با دستگاههای مختلف کنترل میشود. نور برای مدت زمان تجویز شده و در برخی موارد، در یک زمان خاص از روز تجویز میشود. برای نمونه فتوتراپی نوزادان به معنی تاباندن نور به پوست نوزادانی است که مبتلا به بالا رفتن بیش از اندازه بیلیروبین غیرمستقیم شدهاند. بهطور معمول، بیلیروبین از راه کونژوگه شدن در کبد با اسید گلوکورونیک دفع میشود. گلوکورونیدهای بیلیروبین که در صفرا قابل حل هستند با صفرا که در روده ترشح میشود، بیلیروبین را از بدن خارج میکند. در بعضی از نوزادان، نارسایی کونژوگه شدن (که در نوزادان زودرس شدیدتر است)، همراه با افزایش مقدار گلبولهای سرخی که از بین میروند، باعث میشود که دفع بیلیروبین به خوبی انجام نشود. عواملی از قبیل واکنش سیستم ایمنی علیه گلبولهای قرمز خودی (ایزوایمونیزاسیون)، بیماریهای همولیتیک ارثی و خون نشت کرده به بیرون رگهای نوزاد (مثلاً کبود شدگیهای پوست و سفالهماتومها) از یک سو و نقائص ژنتیکی متابولیسم بیلیروبین مانند سندرم شایع ژیلبرت، از سوی دیگر به نارسایی دفع بیلیروبین کونژوگه کمک میکنند.
- ·اکسیژن درمانی: به عنوان روشی از مراقبتهای تنفسی که به هنگام وجود مشکل تنفسی ارائه میگردد. در این روش جریان اکسیژن با غلظت بالاتر از حد معمول به اندامهای حیاتی مددجو رسانده میشود. ریهها به طور طبیعی اکسیژن را از هوا جذب میکنند. با این حال، برخی از بیماریها و شرایط میتوانند از دریافت اکسیژن کافی جلوگیری کنند. اکسیژن درمانی تضمین میکند که فرد عملکرد بهتر و فعال تری داشته باشد.
- ·تنظیم دستگاه مراقبتهای ویژه و آموزش به بیمار:
- درخواست آمبولانس: منظور خدماتی است که به منظور جابجایی و انتقال بیمار از یک مرکز بهداشتی درمانی به مرکزی دیگر صورت می گیرد. علاوه بر آن در این بخش خدمات مرتبط با حمل و انتقال جسد بر اساس گواهی فوت و جواز دفن می باشد. خدمات این بخش در دو محور آمبولانس های کددار و غیرکددار تقسیم بندی می شوند.
- ·آمبولانس غیرکددار: منظور درخواست برای خدمات امبولانسی که نیاز به تجهیزات درمانی ندارد و صرفا برای حمل و انتقال جسد بر اساس گواهی ها و مدارک هویتی صورت می گیرد.
- ·آمبولانس کددار: منظور درخواست برای خدمات آمبولانسی طی سه گروه آمبولانس های A-B-C تقسیم شده اند که هر کدام از این گروه ها بسته به شرایط فوریتی بیمار مجهز به انواعی از تجهیزات پزشکی و خدمات احیای قلبی-ریوی (CPR) می باشد.
- اجاره تجهیزات پزشکی: در این بخش خدمات مرتبط با اجازه تمامی تجهیزات پزشکی ضروری و موردنیاز بیماران در زمان مراقبت در منزل ارائه می شود.
- ·دستگاه فتوتراپی: دستگاهی برای تاباندن نور به منظور درمان بیماریهای نظیر زردی (یرقان) نوزادان
- ·دستگاه زردی سنج نوزادان (بیل اینفنت): دستگاه Bilinfant وسیله سنجش میزان زردی (یرقان) بوسیله تشخیص میزان بیلیروبین در خون نوزادان و شیرخوارگان از طریق پوست ) است. برای استفاده از این نوع وسیله سنجش به نمونه گیری خون نوزاد نیازی نیست. در نتیجه هیچگونه درد و ناراحتی و یا خطر عفونت به باکتری، نوزادان را تهدید نمی کند. این وسیله از فیبر نوری، قطعات فوتو الکترونیک و الکترونیک بهره می برد.
- ·ونتیلاتور: دستگاه تنفس مصنوعی، دستگاهی است که کار تنفس را برای بیمارانی که بهطور موقت یا دائم دچار مشکلات تنفسی هستند انجام میدهد. به عبارت دیگر در ریه میدمد و درنگ میکند و بازدم خودبخود انجام میشود.
- ·کپسول اکسیژن: ابزاری برای انباره کردن اکسیژن است که این میتواند خواه به صورت گاز اکسیژن باشد یا اکسیژن مایع.
- انجام انواع دیالیز: ارائه خدمات مرتبط بادیالیز کهفرایندی است که در آن ترکیب مواد حل شونده در یک محلول با در معرض قرار گرفتن با محلول دیگر که از طریق غشای نیمه تراوا از هم جدا شدهاند، تغییر میکند.
- ·همودیالیز: در پزشکی، روشی برای پالایش خارج از بدن خون از مواد زائد و سمی مانند اوره و کراتینین و نیز کاهش آب اضافی و آزاد خون است درهنگامیکه کلیهها در وضعیت نارسایی یا مرگ سلولی قرار دارند. این روش شایعترین روش درمان جایگزین کلیه در بیماران کلیوی است.
- ·دیالیز صفاقی: دیالیز صفاقی یکی از شیوههای درمان جایگزینی کلیهاست که تقریباً از دو دهه پیش رواج فزایندهای یافتهاست که اساساً به دلیل سهولت و مناسب بودن و قیمت پایین آن است. در دیالیز صفاقی، انتقال آب و مواد حل شونده از خلال غشا که دو کمپارتمان حاوی مایع را از هم جدا میکند، انجام میشود. این دو کمپارتمان عبارتاند از: خون موجود در کاپیلرهای صفاقی که در نارسایی کلیه حاوی مقادیر بیشتری اوره، کراتینین، پتاسیم و… است و محلول دیالیز در حفره صفاقی که بهطور معمول حاوی سدیم، کلر استات و لاکتات است که با غلظت بالای گلوکز هیپراسمولار شدهاست. غشای صفاق به عنوان یک صافی عمل میکند، واقعاً یک غشا هتروژن، نیمه تراوا و حاوی سوراخها در اندازههای مختلف است که آناتومی و فیزیولوژی پیچیدهای دارد.
- مامایی و مراقبتهای بارداری: شامل تمامی خدمات مرتبط با مراقبت از سلامت کودک و مادران باردار.
- ·مراقبتهای اولیه بارداری: تمامی مراقبتهای اولیه مرتبط با تغذیه، مراقبت دهان و دندان و پیشگیری از بیماریهای مرتبط با دوران بارداری
- مراقبت از سلامت و کودک: شامل خدمات مختلف مراقبت از سلامت کودک تا 6 سالگی.
- گرفتن فشار خون و کنترل علائم حیاتی: تنفس، نبض و درجه حرارت را علائم حیاتی می نامند. بعدها فشار خون نیز به این سه شاخص اضافه شد. گرچه علایم حیاتی از فردی به فرد دیگر حتی در یک شخص در ساعات مختلف شبانه روز متغیر است، اما به طور معمول برای هر یک از این علایم یک محدوده طبیعی وجود دارد که اگر مقدار هر یک از این شاخصه ها در شخص بیشتر یا کمتر از این حد باشد نشانه اختلال یا بیماری است. ثبت و کنترل این علایم قبل و بعد از هرگونه مداخله درمانی بویژه در بیماریهای مزمن غیرواگیر و بیماریهای واگیر زمانی که بیمار احساس تغییر در وضعیت جسمانی و درد می نماید ضروری است.
- اندازه گیری قند خون (گلوکومتری): اندازه گیری و سنجش قند خون بر اساس زمانبندی های مختلف با استفاده از دستگاه گلوکومتر
- مراقبت حرفه ای پرستاری بیمار عادی: نگهداری و پرستاری های معمول از بیـمارانی که که علائم حیاتیاش تحت کنترل است.
- مراقبت حرفه ای پرستاری بیمار با ناتوانی حرکتی: نگهداری و پرستاری از بیـمارانی که دچار محدودیت های حرکتی هستند. مثلا بیماران مبتلا به سکته های مغزی و اختلالات حسی- حرکتی
- مراقبت حرفه ای پرستاری برای بیمار ویژه قلبی-ریوی: نگهداری و مراقبتهای پرستاری ویژه از بیمارانی که مبتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و ریوی-تنفسی هستند که طیفی از خدمات نظیر مراقبتهای دارویی، کنترل علائم حیاتی و مشاوره ها را در بر می گیرد.
- مراقبتهای اولیه پرستاری توسط کمک پرستار:
- طب تسکینی: طب تسکینی شامل تمامی خدمات تسکین دهنده برای مدیریت درد است. برای نمونه بیماران مبتلا به سرطان یا بیماریهای سختی که به درمانهای بهبوددهنده جواب نمیدادند، دیگر به حال خود رها نمی شوند و با طب تسکینی مراقبتهایی برای کنترل درد، تهوع و استفراغ، ناراحتیهای روانشناختی، روانی، اجتماعی، مذهبی و... بیماران انجام می شود و دردها و آلام بیمار و خانوادهاش کاهش می یابد. زیرا برخی بیماران در مرحلهای قرار میگیرند که نه درمانهای بهبوددهنده روی آنها تاثیر میگذارند و نه بیمار و خانوادهاش تاب و توانایی تحمل درد و رودررویی با بیماری را دارند. در این صورت باید گروهی از مراقبان سلامت در جایی مستقر شوند و برای تسکین علائم این بیماری اقدامهایی انجام دهند. مثلا بلاک کردن رشتههای عصبی، استفاده از داروهای تسکین دهنده بر اساس دستور پزشک و اقدامات کنترلی برای عوارض بیماری.
- ·مراقبتهای پایان دوران زندگی: منظور خدماتی است که به بیماران مبتلا به یک بیماری خاص است که به درمان پاسخ نمیدهند و نتیجه مستقیم بیماری، مرگ است و تنها به آرام نمودن بیمار و کم کردننشانههای بیماریدر وی برمیگردد.داروهای تسکینییکی از عمده راهبردهایی است که دربرگیرنده تجویز دارو برای ازبین بردن درد یا کاهش یک علائم بیماری میشود برای مثال دارودرمانی در رفع تهوع پس ازشیمیدرمانییا حتی کاستن علائم درآنفلوآنزااشاره نمود.
- مراقبتهای جراحی: شامل تمامی مراقبتهایی که لازم است پیش و پس از عمل جراحی متناسب با شرایط بیماری رعایت شود.
- ·مراقبتهای قبل از جراحی: شامل تمامی اقدامات ضروری بر اساس نوع عمل جراحی که لازم است بیمار رعایت کند نظیر دستورات دارویی، تغذیه ای، خواب، انجام آزمایشات
- ·مراقبتهای بعد از جراحی: شامل تمامی اقدامات ضروری بر اساس نوع عمل جراحی که لازم است بیمار پیش از انجام عمل جراجی به منظور اماده شدن برای عمل جراحی رعایت کند. نظیر دستورات دارویی، تغذیه ای، خواب، انجام آزمایشات
- تزریقات و خون گیری: انجام تمامی تزریقات و خون گیری که بر اساس دستورات پزشک معالج انجام می شود که می تواند بسته به نوع داروی تزریقی متفاوت باشد.
- ·تزریق داروی عضلانی یا زیرجلدی: رایجترین نوع تزریقآمپولبه بیمار معمولاً به شیوهتزریق عضلانیاست. هنگامیکه دارو جذب گوارشی ندارد یا به آن آسیب میزند یا پس از جذب درکبدبه مقدار زیاد تخریب میشود، ناگزیر به استفاده از روش تزریق هستیم. در بین روشهای مختلف تزریق چنانچه مقدار دارو زیاد باشد یا بافتهای سطحی را تحریک کند یا احتیاج به جذب سریعتر باشد آن را داخل ماهیچه تزریق میکنند.
- ·تزریق داروی وریدی: در مقایسه با سایر روشهای تجویز دارو تزریق داخل وریدی ممکن است به دلایل زیر انجام گیرد: نیاز به درمان سریع بیمار (مانند اورژانسها)، عدم توانایی تجویز خوراکی مانند بیمار دارای تهوع شدید یا در کما، تخریب دارو در اثر روشهای دیگر تجویز مانند اپی نفرین وریدی.
- ·خون گیری وریدی: این رویه برای گرفتن نمونه خون وریدی انجام می شود. خونگیری وریدی در برگیرنده سوراخ کردن یک ورید با سرسوزن و گرفتن خون با سرنگ یا لوله تخلیه است. معمولاً نمونه گیری خون وریدی از چین داخلی آرنج انجام می شود. هرچند اگر ضروری باشد، می توان از پشت ساعد، پشت دست یا پا یا هر موضع قابل دسترسی دیگر خونگیری کرد. خونگیری از بخش داخلی مچ دست توصیه نمی شود زیرا امکان آسیب به ساختارهای زیرین وجود دارد. گرچه در بیمارستان معمولاً پرسنل آزمایشگاه کار خونگیری وریدی را انجام می دهند، اما در شرایط این کار به عهده پرستار است.
- ·سرم درمانی: اصطلاحاً به تزریق مایعات (سرم) داخل ورید بیمار برای درمان گفته میشود. اینکار در مواقع از دست دادن سریع مایعات مانند خونریزی، اسهال، استفراغ و سوختگیها ضرورت مییابد. البته از روش تزریق داخل وریدی گاه برای جایگزِینی آب و الکترولیت مورد نیاز انسان نیز استفاده میشود مثلاً در انجام اعمال جراحی یا درمان افرادی که به دلایلی نمیتوانند از راه دهان غذا بخورند.
- سوندگذاری و لوله گذاری: یکسوندادراری، یا همانسوندفولی، یک لوله نازک و انعطاف پذیر است که اجازه میدهد ادرار شما به طور مستقیم از مثانه به یک کیسه ی کوچک در خارج از بدن شما تخلیه شود.
- ·تعویض کاتتر یا سوند مثانه: تعویض سوند یا کاتتر از محل جایگذاری شده
- ·خارج کردن سوند ادراری یا فولی: برداشتن و خارج کردن سوند یا فولی از محل خود.
- ·گذاشتن کاندوم شیت (کاندوم سوند): برای بی اختیاری ادراری ، مردان می توانند از سوند کاندومی استفاده کنند و به این طریق ادرار جمع آوری شده و بی اختیاری کنترل می شود همچنین خطر عفونت کاهش می یابد.
- ·انجام اِنما (تنقیه): تنقیه یا انما به فروکردن آب یا هر مایع دیگر به داخل روده بزرگ جهت پاک کردن روده از پلیدی و غایط دیرمانده و فسادانگیز گفته میشود. معمولاً انما یا تنقیه را برای درمان برخی از بیماریها به کار میبرند. امروزه کاربرد این روش بسیار کمتر از گذشته است و گاه برای درمان بیماریهای گوارشی مانندیبوست شدید استفاده میشود.
- ·لوله گذاری بینی-معده ای (NG Tube): اگر بیمار قادر به غذا خوردن یا بلع نباشد، لوله تغذیه نازوگاستریک کار گذاشته میشود. لولهگذاری نازوگاستریک یا لوله بینی معده عملی است که در آن پزشک یا پرستار لوله پلاستیکی باریکی را از راه سوراخ بینی، وارد مری میکند و به معده میفرستد. پس از آن که لوله وارد معده شد، بیمار میتواند از راه آن غذا و دارو دریافت کند. البته لوله بینی معده برای خارج کردن مواد سمی از معده یا گرفتن نمونه از محتویات معده نیز به کار برده میشود.
- پانسمان ساده زخم: به جهت تسهیل در بهبودی زخم، پیشگیری از عفونت، جلوگیری از خونریزی، کمک به فرآیند التیام زخم، حفظ رطوبت زخم و حفاظت زخم از صدمات مکانیکی آن را پانسمان میکنند. اما اشکال مختلف اعضای بدن، همچنین تفاوت نوع زخمها و جراحات باعث بروز پیچیدگیهایی در انجام صحیح پانسمان میشود. در این بخش پانسمانهای ساده زخم قرار میگیرند.
- ·تعویض پانسمان تا 20 سانتی متر
- ·تعویض پانسمان بیش از 20 سانتی متر
- پانسمان تخصصی زخم: به جهت تسهیل در بهبودی زخم، پیشگیری از عفونت، جلوگیری از خونریزی، کمک به فرآیند التیام زخم، حفظ رطوبت زخم و حفاظت زخم از صدمات مکانیکی آن را پانسمان میکنند. اما اشکال مختلف اعضای بدن، همچنین تفاوت نوع زخمها و جراحات باعث بروز پیچیدگیهایی در انجام صحیح پانسمان میشود. در این بخش پانسمانهای تخصصی زخم ها نظیر بیماران با ناتوانی حرکتی که در معرض زخم بستر یا بیماران دیابتی مبتلا به زخم پای دیابتی یا اعضای انتهایی بدن قرار میگیرند.
- ·تعویض پانسمان در بیماران دارای زخم بستر
- ·پانسمان زخم پای دیابتی
- ·دبریدمان و پانسمان زخم بستر
- باز کردن، برداشتن یا دو نیم کردن گچ: گچ گرفتن به منظور نگه داشتن و حفظ قسمتی از بدن است که صدمه خورده باشد. قالب گچ گیری مانع از حرکت قسمت صدمه دیده می شود تا آن که آن قسمت بتواند سریع تر بهبود یابد. گچ گیری برای استخوان شکسته، پیچ خوردن یا پاره شدن رگ و پی و تاندون به کار می رود. بازکردن ان با استفاده از تیغه های مخصوص پزشکی صورت میگیرد.
|